Yummie chufabroodje

Nog niet zo heel heel lang geleden ontdekte ik chufas, ook wel aardamandelen of tijgernoten genoemd. Het zijn geen lekkere Duyvis-noten maar knolletjes waar in Nigeria Kunnu Aya, een melk, van wordt gemaakt. In Spanje noemen ze deze drank horchate de chufa.

Tijgernoten, de gezonde variant dus 😉 , zijn een bron van mineralen zoals calcium, ijzer, magnesium, kalium en fosfor, maar ook vitamine C en E. Tevens zitten er gezonde vetten in dit knolletje, vetten die ook in olijfolie en avocado zitten en bevorderlijk zijn voor het goede cholesterol in je lichaam. En dat is weer heel fijn is voor ons hart en onze bloedvaten. Zomaar even een leuk weetje, waar je hier meer over kunt lezen 😉 .

In Nederland wordt chufa gezien als onkruid, maar dat betekent natuurlijk niet dat we geen lekkers van dit bijzondere ‘knollenmeel’ kunnen maken 😀 . Daarom heb ik vanmiddag een broodje proberen te bakken met chufa en het resultaat was verrassend lekker! De [glutenvrije] crackers die ik er geregeld mee maak zijn al yummie, maar dit broodje is ook werkelijk om je vingers bij af te likken! Tijd dus om het receptje met jullie te delen, al ga ik hem misschien nog wel ’tweaken’ ergens in de komende maanden.

12776646_10154564435144018_864315729_o

Wat je nodig hebt
1 cup chufameel
3/4 cup havervlokken
2 eetlepels sesamzaadjes
2 eetlepels pompoenzaadjes
1 -2 eetlepel honing [maar….niet per sé nodig want chufa is ook al een beetje zoet] 2 kleine eetlepels kokosolie
1 theelepel baking soda (geen bakpoeder)
1/2e theelepel kokosazijn (of appelciderazijn)
snufje zout
6 eetlepels chiazaadjes (of gemalen lijnzaad)
220 ml water

Ik bak dit broodje in een glazen cakevorm.

Hoe je het broodje maakt
Warm de oven voor op 180 graden Celcius.

Doe de chiazaadjes en het water in een maatbeker. Laat een minuut of vijftien staan. De zaadjes nemen het water op waardoor een soort ‘gelei’ ontstaat. Sommige mensen noemen dit ook wel chia-eieren, omdat de substantie die onstaat net als gewone eieren glibberig is en bindt.

Smelt nu de kokosolie. Zelf vind ik het makkelijk om een kommetje met kokosolie in heet water te zetten, zodat het langzaam smelt en niet heel heet wordt.

Doe nu de overige droge ingrediënten in een kom en meng goed door elkaar.

Voeg vervolgens de chia-eieren, de kokosazijn en kokosolie toe en meng je alles tot een compact deeg. Mijn deeg was niet heel droog, wat ik zo gehouden heb, omdat mijn leukerd van een beetje klef brood houdt. Mocht jij liever een wat droger broodje hebben, voeg dan een beetje chufameel of havervlokken toe.

Doe het deeg in een cakevorm van 20 cm lang (of knutsel zoals ik met het bakpapier ‘wandje’ in elkaar als je een langere vorm hebt) en bak het broodje 30-35 minuten. Check met een satéprikker of het broodje gaar is. Als dat niet zo is, doe hem dan nog een minuut of 5 in de oven. Herhaal dit eventueel nog een keer.

Is hij klaar? Laat een half uurtje afkoelen en smullen maar!
12528696_10154564435364018_2043592005_o

Mocht je dit broodje maken en erover willen bloggen of er op een andere manier public mee gaan, verwijs dan wel even naar mijn website. Altijd aardig voor de maker van nieuwe recepten, kooksels en baksels 😉 .

Tip:
Je kunt het afgekoelde brood in plakjes snijden en die in de vriezer doen. Erg handig als je, net als wij, niet elke dag brood eet.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.