Notenrozijnenbollen

Wat is het lang geleden dat ik hier nieuwe receptjes of blogjes geschreven heb! En dat terwijl ik zo van schrijven houd. Er zijn alleen zo veel leuke dingen waar ik blij van word, dat ik nog altijd een beetje zoek naar wanneer ik wat doe.

In september ben ik namelijk begonnen met een 3-4-jarige opleiding kruidengeneeskunde en daar geniet ik enorm van. Ik leer veel over het menselijk lichaam, hormoonbalans en heel veel meer, maar ook over verschillende planten en hun medicinale werking, hoe je van planten(delen) infusions, zalven en tincturen kunt maken, en hoe je door middel van kruidentheeën en etherische olie je lichamelijke, emotionele en geestelijke gezondheid kunt ondersteunen. De opleiding past enorm bij hoe wij ons leven leven, maar ook bij hoe mijn oma mij altijd aanmoedigde om zo natuurlijk mogelijk te leven, poetsen, eten, enz. Ook past het bij ons biologisch boerenleven en de manier waarop we bijvoorbeeld onze koeien behandelen. We doen dat homeopathisch en in de vensterbank staat nu ook een olie te ’trekken’ die we gaan gebruiken als een koe uierontsteking heeft. Gelukkig gebeurt dat zelden, maar het is leuk om een natuurlijke zalf ervoor klaar te hebben staan.

Mijn blog zal dus ook een beetje uitbreiden qua onderwerpen, met bijvoorbeeld theerecepten of beauty-receptjes. We gebruiken hier in huis namelijk al jaren shampoos, cremes en schoonmaakspullen die helemaal natuurlijk zijn en veel daarvan maken we inmiddels ook zelf. Ik vind het leuk om daar in blogs meer over te vertellen en je te inspireren met recepten, zodat ook jij steeds meer producten in huis kunt gaan gebruiken die geen chemische stoffen bevatten.

Maarrrrr, gezond koken en bakken vind ik ook nog steeds leuk, dus vandaag in ieder geval weer een heerlijk recept van luchtige noten-rozijnenbollen waar ik helemaal trots op ben. Ze doen me een beetje denken aan een muesli- of krentenbollen. Dit recept is alleen zonder (pseudo-) granen en bevat dus geen gluten. Maar ook geen kunstmatige suiker, melkproducten en schadelijke saponinen (die vaak in zaden en pitten zitten).

Wat je nodig hebt voor zes grote notenrozijnenbollen
200 gram amandelmeel
50 gram chufa (tijgernotenmeel, te koop bij Puurmieke)
50 gram arrowrootmeel (te koop bij de Jumbo, biologisch)
snuf zout
1 theelepel baking soda
1 grote hand rozijnen
1 grote hand gemengde noten
1 handje gebroken walnoten
2 eieren*
2/3e cup kokosyoghurt
3 eetlepels appelciderazijn

Hoe je de bollen klaarmaakt
Verwarm de oven voor op 160 graden Celcius.
Zeef daarna het amadelmeel, de chufa en het arrowrootmeel boven een kom. Voeg het zout en de baking soda toe en roer alles goed door elkaar. Voeg de noten toe en roer alles nog een keer goed om.
Klop nu de eieren, de kokosyogurt en de appelciderazijn door elkaar en voeg dit mengsel toe aan de kom met droge ingrediënten.
Schep nu met een eetlepel zes keer anderhalve lepel deeg op een bakplaat met bakpapier (zie onderstaande foto). Dopje van een fles olijfolie om de verhouding een beetje duidelijk te maken

Verdeel deeg dat eventueel over is over de zes bollen en bak de broodjes vervolgens in ongeveer 20 minuten gaar. Check af en toe even de kleur en als je denkt dat ze klaar zijn, druk dan even met een ovenhandschoen zachtjes op de broodjes. Voelen ze stevig en is de kleur goudbruin? Laat de broodjes dan afkoelen. Voelt het broodje nog te zacht en ‘nat’ van binnen, bak ze dan nog 5 minuten en doe de check dan nog een keer. Je kunt dit trouwens ook vast wel checken met een satéprikker of iets dergelijks.

Tips:
Je kunt de bollen ook in muffin-vormpjes of scone-bakvormpjes bakken als je van meer symmetrische keurige bollen houdt. 😉

Beleg een bol met een heerlijke salade of maak er een broodje vega- of hamburger mee.

* Wil je liever een vegan-broodje, probeer dan 4 eetlepels appelciderazijn en voeg 50 ml water of kokosmelk of water aan het deeg toe. Is je deeg nog te dik, voeg dan scheutje voor scheutje nog wat van de kokosmelk of water erbij.

Enjoy!