Frisse maaltijdsalade

Anderhalve week geleden rondden wij een Ayurvedische reiniging van 7 weken af. Zelf heb ik hem wat aangepast, omdat de basis van de reiniging ‘kitcharee’ was (basmatirijst met mungbonen, voeding die ik niet eet in verband met mijn gevoeligheid voor saponinen), maar mijn leukerd heeft de reiniging wel gewoon gedaan zoals voorgeschreven. Ik vond het mooi om te zien hoe bepaalde groenten een affiniteit met onze organen hebben. Zo helpen bieten bijvoorbeeld bij de reiniging van ons bloed, en knollen en bollen om onze darmen op te schonen. Ik wist dit al wel, maar om hier wekelijks heel gericht mee bezig te zijn, vond ik enorm leuk.

Naast de wekelijks veranderende groenten, eens per dag aangevuld met een beetje biologische kip, kalkoen of lam, gebruikten we elke week specifieke kruiden die specifieke organen ondersteunden. Bijvoorbeeld triphala voor de darmen, rode klaver voor de reiniging van het bloed en paardenbloemwortel ter ondersteuning van de lever. Elke week werd op een specifieke volgorde een ander orgaan onder handen genomen en ik kan niet anders zeggen dan dat we ons na zeven weken echt lekker in ons vel voelden zitten. Daarbij hebben we weinig tot geen last meer van gewrichts- of spierpijntjes en hebben we het idee dat we helderder zijn in onze gedachten en daardoor minder dingen vergeten. Zelf merk ik dat ik emotioneel ook wat stabieler ben geworden door de reiniging. Niet dat ik dagelijkse ‘break downs’ had, maar ik voel me diep van binnen nog rustiger dan ik me eerder voelde. Al met al was het een leuke, fijne en leerzame ervaring.

Na de zeven weken zijn we langzaam weer wat diverser gaan eten. Wat ik daar leuk aan vind, is dat je je dan op een nieuwe manier weer bewust wordt van smaken, kleuren, structuren en geuren. En omdat ik enorm van koken houdt, is het ook gewoon weer leuk om wat langer in de keuken te staan. Vandaag maakte ik deze maaltijdsalade van rode kool met kip, sinaasappel en heerlijke amandelsaus. Een feestje aan kleuren en smaken, so…be inspired! Wat je nodig hebt voor 3 grote eters of 4 kleinere eters (salade en dressing)

Voor de salade

  • 50 gram veldsla
  • 50 gram rucola
  • halve grote rode kool, gesneden
  • 2 lente-uitjes in fijne plakjes gesneden
  • twee handen amandelen, grof gesneden
  • 1 sinaasappel, in stukjes gesneden
  • kokosolie om de kip in te bakken
  • 3-4 biologische kippendijen (kan ook prima zonder kip overigens)
  • peper naar smaak
  • zout naar smaak

Voor de amandeldressing

  • 1/4e cup amandelpasta
  • 3 grote mejouldadels
  • 3 eetlepels balsamicoazijn
  • 1 eetlepel appelciderazijn (witte wijn azijn of een andere azijn kan ook prima)
  • 1 eetlepel amandelolie of anderen notenolie
  • 1 cm verse gember, fijn gesneden
  • peper naar smaak
  • water (zoveel als nodig is, begin met een eetlepel)Hoe je de dressing maakt

Ik maakte eerst de dressing, zodat alle smaken in de tijd dat ik de rest van de salade maakte lekker met elkaar konden mengen.

Doe alle ingrediënten zonder het water in een blender.
Meng tot het een gladde substantie is.
Voeg nu beetje bij beetje water toe, zodat de dressing wat dunner wordt. Ik heb hem wat dikker gehouden, maar je kunt hem natuurlijk ook helemaal vloeibaar maken en over de salade schenken.
Voeg peper naar smaak toe.

Hoe je de salade maakt
Bak de kippendijen, gekruid met peper en zout, ongesneden aan in een pan met kokosolie. Ik bakte ze 6-7 minuten per kant goudbruin.
Snijd in de tussentijd de rode kool, hak de noten fijn, snijd de lente-ui in dunne plakjes en de sinaasappel in stukjes.
Leg de gebakken gare kippendijen even aan de kant en laat ze afkoelen.
Doe vervolgens de gesneden rode kool in dezelfde pan en verwarm deze tot ze beetgaar zijn. **
Laat ook de kool afkoelen.
Meng in de tussentijd de veldsla en rucola, voeg daar de afgekoelde kool aan toe en meng dit nogmaals.
Scheur (of snijd) de kippendijen in stukjes en meng deze ook door de sla.
Voeg nu de lente-ui en sinaasappel toe en strooi tot slot de amandelen over de salade heen.
Doe wat van de dressing erbij en genieten maar!

**
Het is verstandig om kolen altijd even te verwarmen (stomen of roerbakken bijvoorbeeld), omdat rauwe kool de werking van de schildklier kan vertragen